Paolo Sorrentino recollirà la Palmera d’Honor de Mostra de València 2023

Mostra de València, que se celebrarà del 19 al 29 d’octubre de 2023, concedirà enguany la Palmera d’Honor, màxim guardó del festival, al director italià Paolo Sorrentino, com a reconeixement a tota la seua carrera.

La crítica destaca d’ell una capacitat innata per a la poesia visual, la seua facilitat per a passar de la tragèdia a la comèdia, i el seu afany per retratar els excessos de la societat italiana contemporània.

Paolo Sorrentino

“En concedir la Palmera d’Honor a Paolo Sorrentino, Mostra de València reconeix a un dels directors més importants de l’audiovisual contemporani, un hereu de la millor tradició del cinema italià que ha sabut construir un univers propi i recognoscible”, assegura el director artístic del festival, Eduardo Guillot. “Com els grans clàssics, el realitzador napolità és capaç de reflexionar a través de les imatges sobre la història i la societat del seu temps sense perdre la capacitat per a connectar amb el públic, un privilegi a l’abast de molt pocs”.

Sorrentino visitarà València per a recollir el premi i impartirà una classe magistral oberta al públic en la Filmoteca de València, que coorganitza el cicle amb la Mostra i acollirà la projecció de tots els seus llargmetratges concebuts per a la pantalla gran, incloent-hi la versió en dues parts de ‘Silvio (y los otros)’ (2018), estrenada als cinemes comercials espanyols en una única versió reduïda.

Mestre de l’estètica, responsable de moments icònics que ja formen part de l’imaginari audiovisual de les últimes dècades, Sorrentino ha sabut reflectir com a pocs tant l’ambient dels carrers on viu la gent corrent com les altes esferes en les quals es mou la classe política, tal com demostren els films en què ha retratat a dirigents tan carismàtics com Berlusconi i Andreotti. En les seues pel·lícules aboca records de la seua infantesa i adolescència, a més d’uns gustos personals que no sols abasten la història del seté art, sinó també la de la música popular.

Acaba de finalitzar el rodatge de la seua nova pel·lícula, ‘Parténope’, localitzada entre Nàpols i Capri, i protagonitzada per Celeste Dalla Porta, Silvia Degrandi i Isabella Ferrari. En ella rescata el mite grec del mateix nom: es tracta d’una de les sirenes que es va burlar d’Odisseu. Quan es va ofegar, el seu cos va aparéixer en la costa de Nàpols, batejada amb el nom de Parténope.

La 38a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani està organitzada per l’Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música i Barreira Art + Disseny.


Afán de Plan © 2023