Autodefinides #190: Isabela Alfaro

Irene Maud ha triat la ballarina Isabela Alfaro, directora del Festival Circuito Bucles, entre altres projectes.

«Soc ballarina de soca-rel, però vaig dedicar-me també a la gestió cultural perquè sempre va donar-me un poc de vertigen dedicar-me només a ballar, per la inestabilitat que suposa… Amb això no vull dir que la gestió d’arts escèniques —la meua sustentació— siga un treball súper estable, perquè depenem dels girs i interessos polítics, però la sent més terrenal.

Sempre m’ha agradat liderar i crear projectes, de fet, vaig estudiar disseny d’interiors i no va anar-me’n gens malament; no obstant això, tot el que faig necessite lligar-ho a la dansa per a sentir-me plena. No hi ha cap dia que no balle, impartisca classes o cree, però el que més m’agrada és fer feliç a la gent a través de projectes en els quals es balla».

Isabela Alfaro

Com compagines la direcció de projectes amb la teua creació artística personal?

Estructurant molt bé els temps i dedicant a cada projecte el que essencialment necessita.

Actualment, dirigisc artísticament, a més del Festival Circuito Bucles, diversos projectes de xicotet format com ara Dansant a La Marina, a Dénia, o L’Esclat Dansa (Aldaia). Enguany també col·laboraré en Xàtiva Balla 2023 i amb l’agenda cultural de Veles e Vents.

Compagine aquests projectes impartint classes de dansa.

Com va sorgir el projecte del Festival Circuito Bucles i com ha sigut dur-lo a terme durant 10 anys consecutius?

Va sorgir de la necessitat de crear un marc paral·lel i alternatiu a les sales de teatre per a mostrar la dansa als ciutadans. Ens interessava traspassar barreres perquè l’espectador poguera experimentar què transmet un cos en moviment a un metre de distància. Portem la dansa als barris: el primer va ser Russafa, al llarg de tres edicions; després Benimaclet, el Carme, i posteriorment, per tota la ciutat.

És meravellós i molt gratificant, però també molt dur. Dependre de les institucions públiques, de vegades, és poc esperançador. Un gran projecte com és el Festival Cabanyal Íntim, que transcendeix la pura programació impulsant a un barri i connectant als ciutadans, hauria de ser un bé cultural protegit per la ciutat, perquè a més situa a València a un bon nivell cultural tant en l’àmbit nacional com l’internacional.

No sé quant durarà Circuito Bucles, però continuarem esforçant-nos per adaptar-nos als nous temps amb noves fórmules.

Amb qui t’agradaria treballar i per què?

No tinc un referent concret. De vegades, els artistes que admires et desencisen quan els coneixes en persona…

M’agrada treballar sempre amb gent talentosa, amb enginy, sense por de ser autèntica i que es divertisca amb el seu treball. Ètica i moral sempre unides, i amb molt de respecte cap a la seua professió.


Secció dedicada a les dones professionals del sector cultural valencià.
Afán de Plan © 2023