Centenari Satyajit Ray

En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, la Filmoteca de València presenta un cicle dedicat al cineasta bengalí Satyajit Ray (1921-1992), destacat per posicionar-se al marge del caràcter evasiu de la cinematografia índia.

Va dirigir un total de trenta-set pel·lícules, a més d’exercir un ampli ventall d’oficis dins i fora del cinema: guionista, director de càsting, director artístic, compositor de bandes sonores, realitzador, grafista, il·lustrador o crític, entre altres.

Gran admirador d’Akira Kurosawa i del cinema japonés, Satyajit Ray va posar en marxa la Calcutta Film Society en 1947, al costat de Chidananda Das Gupta, que el va iniciar en el cinema europeu i soviètic. La seua òpera prima, Pather Panchali, va ser aclamada en festivals d’Europa i Amèrica i en nombrosos circuits d’art i assaig, convertint-lo en el primer cineasta indi reconegut a nivell internacional. Les seues primeres pel·lícules estan íntimament relacionades amb el liberalisme ideològic i, especialment, amb el seu particular mentor artístic i intel·lectual, Rabindranath Tagore, de qui va adaptar novel·les i relats, a més de dedicar-li un documental. També estan associades sovint amb la crònica de la transició de l’Índia, de la decadència del sistema feudal als sistemes econòmics agraris i la modernització capitalista. El seu pausat ritme narratiu i la precisa evocació dels estats emocionals dels seus personatges troben la plasmació perfecta en el treball de fotografia de Subrata Mitra.

Les seues pel·lícules de finals de la dècada dels 60 aborden una crítica de la cultura urbana i plantegen la separació irreconciliable entre la societat moderna i les condicions de vida rurals, econòmicament opressives, i prefiguren el seu treball en els 70, centrat en la Calcuta contemporània. Després de Los jugadores de ajedrez (1977), la seua única pel·lícula no bengalí, Ray se centra exclusivament en el seu país natal, de vegades revisitant gèneres abordats amb anterioritat, com el cinema infantil i les adaptacions de Tagore, però buscant nous enfocaments i escrivint guions originals.

 

PROGRAMACIÓ
DATA

1 desembre 2021 - 26 febrer 2022

LLOC

La Filmoteca

ADREÇA

Plaça de l'Ajuntament, 17 - 46002 València

ENTRADA

2,50€

Categories

Cinema, Plans, Plans de la setmana