Figuras del umbral

El Teatre El Musical acollirà, el 12 i 13 de novembre, l’estrena absoluta de ‘Figuras del umbral’, del coreògraf, intèrpret i investigador corunyés Javier Martín.

La peça parteix de les reflexions d’un cos en l’era de l’acceleracionisme. Habitem una època de vides en fugida, situades en les inèrcies quotidianes i en els ritmes marcats per les exigències de la producció i de l’eficiència, que ajornen constantment el desig i desplacen i fragmenten la nostra atenció. Estos cossos accelerats estan plens de velocitat residual, maneres de fer inorgàniques, comportaments tàcits i inèrcia repertorial.
La idea del llindar ens porta al concepte de trànsit, de “travessar el llindar”, pròpia dels ritus i cerimònies de pas presents en totes les cultures des de temps ancestrals. Tradicions i pràctiques que s’estenen de diverses formes fins als nostres dies. Aquests ritus sempre van implicar un cos en moviment i una dansa social feta esdeveniment: el cos que travessa els seus límits i es deixa travessar. Quan torna, torna ja transformat per l’experiència, animant així a uns altres a travessar el seu propi llindar. La figura del umbral sol abillar-se amb màscares, vestits o induments que transformen la seua aparença quotidiana i que alberguen tot tipus de símbols.
El famós arquetip del “guardià del llindar” remet a aquella figura que adquireix les formes de les nostres pors més íntimes: el guardià vigila el llindar, però no per a negar-nos l’entrada, sinó per a animar-nos a creuar el laberint. És necessari vibrar amb la forma del monstre, vestir les pells de les bèsties, habitar les màscares.
Javier Martín s’inspira en algunes de les figures espectrals del patrimoni cultural gallec per construir este arquetip: des de la Santa Compaña, fins als múltiples personatges del carnestoltes com el Cigarrón, el Peliqueiro, el Felo, la Pantalla o el Felipeiro.


Creació, concepte i moviment: Javier Martín. Acompanyament coreogràfic: Pep Ramis. Il·luminació: Octavio Mas. Espai: Javier Martín. So: Abul Mogard, Philip Jeck, Leyland Kirby. Producció d’acompanyament teòric: Sabela Mendoza. Vestuari: Cremallera Studio, Álvaro M. Leiro, Centro Coreográfico Galego. Vídeo i foto: Leo López.

DATA/HORA

12-13 novembre 2021, 20:00

LLOC

Teatre El Musical

ADREÇA

Plaça del Rosari, 3 - 46011 València

ENTRADA

12€

Categories

Dansa, Escèniques, Performance, Plans