Márta Mészáros

Del 5 de gener al 25 de febrer, la Filmoteca de València dedicarà un cicle a la cineasta hongaresa Márta Mészáros, considerada una de les directores europees més importants en la segona meitat del segle XX.

Contemporània d’altres cineastes cèlebres, com ara la txeca Věra Chytilová o la francesa Agnès Varda, va ser la primera dona a guanyar l’Os d’Or de la Berlinale en 1975. Poc després, també es faria amb el premi de la crítica internacional a Cannes i amb la Concha de Plata de Donostia Zinemaldia, malgrat això no va ocupar la posició que es mereixia entre la cinefília contemporània.

Qui s’acoste per primera vegada al cinema de Mészáros, descobrirà la visió d’una realitzadora sempre compromesa a documentar els canvis de la seua societat a través de la mirada i els sentiments de dones que no es deixen acoquinar per les circumstàncies. També es trobarà davant un cinema amb ressons de la Nouvelle Vague francesa, però on s’intueixen a més les influències de la seua educació al cinema soviètic. Fent gala d’una exultant varietat de recursos cinematogràfics, com acurades i originals perspectives, o precisos i sorprenents moviments de càmera, són dues les constants estètiques que destaquen a les seues obres: la inserció d’allò real en estructures de ficció i la cura que posa en els rostres.

El cinema de Mészáros és sempre personal, però en revelar com l’esfera pública interfereix en la privada, la seua obra es torna profundament crítica i marcadament política. El fet real i el fet ficcional es mesclen per a oferir un retrat fidedigne de la seua societat.

 

PROGRAMA

Fotograma: La xica (Eltávozott nap), 1968

DATA

5 gener - 25 febrer 2023

LLOC

La Filmoteca

ADREÇA

Plaça de l'Ajuntament, 17 - 46002 València

ENTRADA GENERAL

2,50€

Categories

Cinema, Plans