Mata baja (Debajo del sudor hay personas)

La coreògrafa Àngela Verdugo tanca la seua trilogia escènica més personal. Amb l’estrena de ‘Mata baja (Debajo del sudor hay personas)’, en la sala Carme Teatre, la companyia La Siamesa finalitza una investigació artística de més de sis anys. La peça, coescrita amb el dramaturg Xavier Puchades, profunditza en la dificultat de dedicar-se a la cultura sent de classe obrera i en la necessitat d’acabar amb aquest “ecosistema” jerarquitzat.

En cartell del 29 de febrer al 10 de març, de dijous a diumenge, la peça culminarà la tríada escènica ‘El otro paraíso’. El projecte va començar en 2017 amb ‘A-normal o la oveja errante’, on la creadora es centrava en la seua recent maternitat, transmetent-li a la seua filla la dificultat d’encaixar en una societat i en un sector -el cultural- subordinats al capitalisme més voraç. Dos anys després, en 2019, arribava ‘SC_Santa Cultura’ per parlar-nos de la inexistència de conciliació familiar i la duresa d’una professió subjecta als dictats del mercat.

‘Mata baja (Debajo del sudor hay personas)’ troba a la protagonista i a la seua filla reflexionant sobre el futur. Les seues veus en off parlen de la necessitat de reconéixer-se com a éssers vius dins d’un ecosistema sense jerarquies, més sostenible i sensible. Una crida d’atenció col·lectiva a la base de la vida (i del sector cultural), a la “mata baja”. En aquesta tercera part de la trilogia, el cos de la mare ha començat a fallar en el seu esforç per seguir sent productiu. Les lesions i la fatiga acumulada evidencien una nova crisi en la seua desafortunada aspiració per dedicar-se professionalment a una cultura que expulsa els que són de “mata baixa”. Com alimentarà la seua filla? Com evitarà transmetre-li tota la ràbia que sent? Com seguirà tenint fe en un orgull de classe que es dissol?

“Nosaltres procedim de famílies humils i obreres, i només aspirem a fer junts alguna cosa bella. Som un equip format per ‘mata baixes’ i creixem on ens deixen. Aquesta trilogia ha acabat explorant com dedicar-se a la cultura quan no provenim de famílies riques i hem patit la indiferència continuada d’unes ajudes públiques pensades en contra de la nostra manera de concebre l’art. Nosaltres no aspirem a l’excel·lència ni participem de la sobreproducció cultural. Nosaltres ens preguntem sobre la manera de resistir als mecanismes extractius i destructius del mercat, sobre la manera com la forma de vida de la naturalesa ha de tornar urgentment a les nostres vides”, afirma Puchades.

Com en les dues peces anteriors, ací allò gestual es barreja amb el coreogràfic, allò textual amb allò sonor i visual, allò col·loquial amb allò sublim. Al tàndem Verdugo-Puchades tornen a sumar-se Rocío Pérez (acompanyament coreogràfic), Carlos Molina (disseny lumínic) i Joan Martínez “MEI” (disseny sonor). L’equip es completa aquesta vegada amb Sebastián López (audiovisuals), Áurea Morán (vestuari), els músics Avelino Saavedra, Quiteria Muñoz i Pierre Bastien, i el dissenyador gràfic Daniel Requeni.

“En el procés de creació de les tres obres que conformen ‘El otro paraíso’ s’ha anat constituïnt un equip del qual ja no puc prescindir. Junts hem après que assumir la diferència ens fa únics, i hem creat un llenguatge propi que reclama continuïtat”, conclou Ángela Verdugo.

‘Mata baja (Debajo del sudor hay personas)’ s’ha gestat durant quatre residències d’investigació i creació gràcies a Espai LaGranja-IVC (2020), Comitè Escèniques (2021), Red de Teatros Alternativos (2022) i Carme Teatre (2023).

DATA / HORA

29 febrer - 10 març 2024. Dijous a dissabte, 20.00 / Diumenge, 19.00

LLOC

Carme Teatre

ADREÇA

Gregori Gea, 6 - 46009 València

ENTRADA

10€

Categories

Dansa, Escèniques, Estrena, Plans, Teatre