Zanele Muholi

Fins al 4 de setembre, l’IVAM acollirà una exposició organitzada per la Tate Modern entorn de l’obra de l’artivista visual Zanele Muholi (Umlazi, Sud-àfrica, 1972). Han col·laborat, a més, La Maison Européenne de la Photographie (París) i Gropius Bau (Berlín).

El seu treball en fotografia, vídeo i instaŀlació, exposat arreu del món, tracta temes com la raça, el gènere i la sexualitat. Aquesta mostra a València acull al voltant de 260 fotografies, sent la més àmplia de la seua trajectòria artística fins al moment.

Des de fa més de vint anys, Muholi fa fotografies que documenten i celebren les vides de les comunitats negres, lesbianes, gais, trans, queer i intersex a Sud-àfrica.

En les seues primeres sèries, titulades ‘Only Half the Picture’, Muholi captura moments d’amor i intimitat, però també imatges que aŀludeixen a esdeveniments traumàtics, ja que, malgrat la promesa d’igualtat establida en la Constitució Sud-africana de 1968, les comunitats LGTBIQA+ del país continuen sent objectiu de la violència. En ‘Faces and Phases’ cada participant mira directament a la càmera, desafiant el públic a mantindre la mirada. Aquestes imatges, així com els testimoniatges que les acompanyen, formen l’arxiu d’una comunitat de persones que arrisquen les seues vides per fer front a la discriminació. Una altra serie fonamental del seu treball és ‘Brave Beauties’, basada en l’empoderament de les persones de gènere no-binari i dones transsexuals. En la sèrie ‘Somnyama Ngonyama’ s’exploren temes com el treball, el racisme, l’eurocentrisme i la sexualitat.

En 2016, Zanele Muholi va rebre l’Infinity Award de l’International Center of Photography i el cavaller de l’Orde de les Arts i les Lletres. A més, és membre honorari de la Royal Photographic Society des de 2018.

DATA

6 abril - 4 setembre 2022

LLOC

IVAM

ADREÇA

Guillem de Castro, 118 - 46003 València

ENTRADA

Entrada gratuïta fins al 31 de desembre de 2022

Categories

Activisme, Art, Exposicions, Fotografia, Plans