La confiança

La Mutant acollirà, el 22 i 23 d’octubre, ‘La confiança’, una obra de Guadalupe Sáez sobre la violència obstètrica i l’activisme climàtic, dirigida per Eva Zapico. La Sala Ultramar enceta així la seua primera aventura escènica com a productora teatral.

La violència obstètrica, la gestació i la criança han sigut, tradicionalment, les grans oblidades de la lluita per la igualtat de gènere. Aquest buit en el feminisme és afrontat per la dramaturga alacantina en aquest muntatge multidisciplinar.

«La defensa d’aquelles companyes que no volen ser mares ha sigut el principal motor de la lluita del col·lectiu, i pel camí hem desatés a aquelles persones que, voluntàriament o no, decideixen tindre fills», exposa l’autora d’un text que pren el seu nom de la necessitat de confiar en els professionals sanitaris durant un tràngol tan íntim.

‘La confiança’, no obstant això, no explica què significa parir, sinó que se centra en un aspecte que transcendeix l’acte en si mateix: la violència obstètrica. «Es tracta d’un poderós text de denúncia en el qual s’explica com s’emmudeix a la dona per a poder convertir l’acte de donar vida en un fet protocol·lari, medicalitzat, pràctic i violent. Parir com un element més de la cadena de producció del mercat”, argumenta Zapico.

La construcció escènica del dolor, de la suor i del plaer de donar a llum per part d’Eva Zapico no pretén la versemblança. El llenguatge evita la representació naturalista de l’acte per a partir a la recerca «de llocs més abstractes que passen per una execució física i vocal molt exigent de la protagonista per a representar tota eixa violència exercida sobre el cos de la dona i materialitzar la rebel·lió davant l’intent constant de doblegar les seues necessitats i la seua voluntat».

Sobre l’escenari: Mertxe Aguilar, Diego Ramírez i Carmen Díaz. L’espai sonor i la música han estat creats per Luna y Panorama de los Insectos.

 

TEASER

Imatge (collage) / detall del cartell dissenyat per Julia Vicario.

DATA/HORA

22-23 octubre 2021, 20:30

LLOC

La Mutant

ADREÇA

Joan Verdeguer, 22 - 46024 València

ENTRADA

10€

Categories

Escèniques, Plans, Teatre